Klik HIER voor een videoanimatie van het Herstelcirkelproces

De Bron

Herstelcirkels zijn wereldwijd bekend als Restorative Circles, ontwikkeld door Dominic Barter.
Dominic -Engelsman van origine- waagde het begin negentiger jaren om de gewelddadige sloppenwijken van Rio de Janeiro in te gaan.
Gefascineerd door de rechteloosheid die daar heerste, ging hij het gesprek aan met strijdende partijen. Het viel hem op dat telkens wanneer hij oplossingen aandroeg voor conflicten, de betrokkenen afstand namen. Wanneer hij alleen maar heel goed luisterde en teruggaf wat hij hen hoorde zeggen, merkte hij dat ze steeds beter in staat waren te zeggen wat ze echt op hun hart hadden. Door hen vervolgens onderling op deze manier met elkaar in gesprek te laten gaan, ontdekte hij dat het conflict werkelijk werd uitgesproken en dat er ruimte kwam voor een normale omgang met elkaar. In de loop van bijna twee decennia ontwikkelde Dominic Barter een manier om deze gesprekken te faciliteren: Restorative Circles.

De onderliggende gedachte is dat conflicten net zo bij het dagelijks leven horen als eten en slapen. Conflicten wijzen erop dat er iets in de verhoudingen aan het veranderen is, dat aandacht behoeft. Als die aandacht er niet is, als verwijten en vijandige gevoelens groeien, leidt dat tot onderlinge verwijdering en innerlijke spanning. Als die aandacht wel gegeven wordt, als we de pijn onder ogen zien en ervan leren, creƫren we voorwaarden om met elkaar verder te kunnen. Dan blijkt ineens van alles oplosbaar, dat eerder muurvast zat.

Deze benadering wordt nu met succes toegepast in tal van landen, waaronder Braziliƫ, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Senegal, de Verenigde Staten en Zwitserland. Restorative Circles worden gebruikt in verschillende verbanden zoals bedrijven, gezinnen, gemeentes, gevangenissen en scholen.
Dominic geeft met regelmaat trainingen. Kijk op www.restorativecircles.org om hem aan het werk te zien, of om te weten waar de eerstvolgende trainingen worden gegeven.